15 maj 2009

Min första insändare

Som några av er kanske vet går jag en politikerutbildning genom Moderaternas kvinnor. Utbildningen är förlagd till helger och oftast får vi någon form av hemläxa att förbereda. Till nästa tillfälle var läxan att skriva en insändare på ca 1500 tecken, med fritt valt ämne. Så här blev min insändare:

Ska vi ha ett blomstrande centrum eller en öde stadskärna?

Vill Lund utarma centrum – genom att man inte har någon möjlighet att köra in till centrum och parkera där man ska handla? Jag tycker inte att det är konstiga att folk istället väljer att handla på köpcentra utanför stadskärnan. Jag tror att det är en dålig idé att bannlysa trafiken i stadskärnan eftersom det leder till att fler aktörer som vill etablera sig får göra det i och kring köpcentra. För vem vill egentligen starta upp en butik med försäljning av större produkter eller en större livsmedelsbutik när man inte kan ta sig till butiken med bil?

Jag har svårt för att tänka mig att en familj som ska ut och handla, kör bil till en parkering utanför stadskärnan för att därefter sätta sig på en buss som tar en in till centrum för att handla. Självklart kommer det istället att bli att man åker till köpcentra där man kan parkera nära och både kan shoppa och veckohandla maten samtidigt. Detta kommer vidare att leda till att flertalet butiker i centrum tvingas slå igen. Så istället för att köpa leksaker, blommor, sportartiklar m.m. åker de som har bil hellre till köpcenter.

Vill Lund inte ha kvar konsumenterna som kör bil i centrum längre? Detta kommer säkerligen leda till en tråkig och öde stadskärna. Jag menar att vi måste göra vår stadskärna ännu attraktivare genom att skapa en bättre tillgänglighet för dem som vill handla där. Det borde finnas en mix av både långtidsparkering i t ex parkeringshus och korttidsparkering när man bara ska in en snabb vända till centrum. Självklart måste vi göra vår stadskärna attraktiv för oss själv och alla besökare.


Vad tycks? Tror ni att jag blir godkänd eller att jag får stå i skamvrån?

1 kommentar:

åsa gillar rosa sa...

Jag är säker på att du blir godkänd även om jag inte håller med!